Špaldový chlieb s olivami

zdravšia verzia zo špaldovej múky

Príprava50 minútVarenie45 minútCelkovo1 h 35 minútAutorPeterKategória,

Ingredience

 500 g múka špaldová
 100 g múka ražná celozrnná
 400 ml voda vlažná
 1 PL olej olivový
 1,50 KL droždie sušené
 1 plechovka olivy čierne
 2 PL paradajky sušené
 1 KL soľ
 1 KL cukor trstinový

Postup

1

všetky ingrediencie okrem olív vložím do robota a nechám ho pracovať, cesto by malo byť nelepivé, ak je riedke tak prisypem ešte múku ku koncu miesenia asi po 10 minútach pridám nakrájané olivy a sušené paradajky, nechám ho vykysnúť cca 40 minút by malo stačiť a po vykysnutí ho dám na dosku trošku ešte premiesim
vykysne menej ako z bielej múky, ale dá sa aj kombinovať 300 g špaldová a 300 g chlebová múka

2

vypracujem dva bochníky, tie nechám kysnúť ešte cca 20 minút, potom narežem vrch

3

dám do rúry cca 230°C asi 10 minút, na spodok rúry dám pekáč s vodou asi 200 ml, alebo priebežne striekam rozprašovačom letnú vodu, po 10 minútach stiahnem teplotu na 180°C a nechám dopiecť, u mňa to bolo asi 30 - 40 minút, treba to sledovať, pred dopečením potriem slanou vodou

4

no a už len dobrú chuť hoci len tak s olivovým olejom ...

Ingrediencie

 500 g múka špaldová
 100 g múka ražná celozrnná
 400 ml voda vlažná
 1 PL olej olivový
 1,50 KL droždie sušené
 1 plechovka olivy čierne
 2 PL paradajky sušené
 1 KL soľ
 1 KL cukor trstinový

Postup

1

všetky ingrediencie okrem olív vložím do robota a nechám ho pracovať, cesto by malo byť nelepivé, ak je riedke tak prisypem ešte múku ku koncu miesenia asi po 10 minútach pridám nakrájané olivy a sušené paradajky, nechám ho vykysnúť cca 40 minút by malo stačiť a po vykysnutí ho dám na dosku trošku ešte premiesim
vykysne menej ako z bielej múky, ale dá sa aj kombinovať 300 g špaldová a 300 g chlebová múka

2

vypracujem dva bochníky, tie nechám kysnúť ešte cca 20 minút, potom narežem vrch

3

dám do rúry cca 230°C asi 10 minút, na spodok rúry dám pekáč s vodou asi 200 ml, alebo priebežne striekam rozprašovačom letnú vodu, po 10 minútach stiahnem teplotu na 180°C a nechám dopiecť, u mňa to bolo asi 30 - 40 minút, treba to sledovať, pred dopečením potriem slanou vodou

4

no a už len dobrú chuť hoci len tak s olivovým olejom ...

Špaldový chlieb s olivami

Páčil sa ti môj príspevok? Zdieľaj ho s priateľmi a nezabudni pridať komentár!

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Tento web používa cookies aby zlepšil váš zážitok na našej stránke.