Empanadas

dá sa vo verzii vegan aj vegetarian, skúsil som aj na slovenský spôsob, veď uvidíš ...

Príprava2 hodVarenie30 minútCelkovo2 hod 30 minútAutorPeterKategória, ,

Ingredience

Na cesto...
 450 g múka hladká
 100 g olej rastlinný
 5 g soľ
 1 KL paprika mletá
 12 g prášok do pečiva
 ½ KL chilli vločky
 165 g vody
 1 ks vajce vo verzii vegan vynecháš
 1 ks vajíčko na potretie cesta s troškou mlieka
 50 ml mlieko sojové pre veganov
plnka šampiňónová
 300 g šampiňóny
 ½ ks limetka šťava
 1 štipka rasca mletá (drtená)
 3 PL olej olivový
 1 štipka čierne mleté korenie, soľ, mexické korenie
 200 g syr tvrdý nastrúhaný
 1 strúčik cesnak
plnka bryndzová
 125 g bryndza
 2 ks zemiak
 1 KL paprika mletá
 ½ KL chilli vločky
 1 štipka soľ, čierne mleté korenie
plnka paprikovo cibuľová
 2 ks paprika
 1 ks cibuľa
 3 ks cesnak
 1 KL sambal oelek
 1 PL paradajkový pretlak
 2 PL olej
 1 štipka čierne mleté korenie, soľ, mletá paprika

Postup

1

z ingrediencií na cesto vypracujem cesto, zabalím do papiera na pečenie a uložím do chladničky na cca 1 hodinu

2

kým sa cesto chladí pripravím si náplne šampiňónovú
na oleji sprudka osmahnem nakrájané šampiňóny, pridám nakrájaný cesnak na plátky, šťavu z limetky, čierne mleté korenie
keď zmes vychladne pridám nastrúhaný syr a posolím

3

a bryndzovo zemiakovú takú slovenskú náplň
zemiaky uvarím v šupke, po vychladení nastrúham na jemno, pridám bryndzu a ostatné koreniny
premiešam a môžeš pridať aj jarnú cibuľku nakrájanú na jemno

4

cesto vyberiem z chladničky, rozdelím na polovicu a rozvaľkám na cca 1-2 mm
vykrojím kolečká a naplním náplňou

5

mám také udelátko na pirohy, kto nemá tak zabalí ručne a vykrojí pohárom

6

stlačím okraje a ešte prehnem a zatlačím, prehnem a zatlačím, prehnem a zatlačím okraj a tak postupne prejdem celý okraj
potriem vajíčkom s mliekom a šup do trúby vyhriatej na 180°C, vegan verzia sa potrie len sójovým mliekom
popichám vidličkou a pečiem cca 25 až 30 minút do zlatista

7

a máme to hotové
podávam s dipom z jogurtu, cesnaku, chilli, dijónskej horčice, čierneho mletého korenia a soli

8

tak dobrú chuť prajem...

 

Ingrediencie

Na cesto...
 450 g múka hladká
 100 g olej rastlinný
 5 g soľ
 1 KL paprika mletá
 12 g prášok do pečiva
 ½ KL chilli vločky
 165 g vody
 1 ks vajce vo verzii vegan vynecháš
 1 ks vajíčko na potretie cesta s troškou mlieka
 50 ml mlieko sojové pre veganov
plnka šampiňónová
 300 g šampiňóny
 ½ ks limetka šťava
 1 štipka rasca mletá (drtená)
 3 PL olej olivový
 1 štipka čierne mleté korenie, soľ, mexické korenie
 200 g syr tvrdý nastrúhaný
 1 strúčik cesnak
plnka bryndzová
 125 g bryndza
 2 ks zemiak
 1 KL paprika mletá
 ½ KL chilli vločky
 1 štipka soľ, čierne mleté korenie
plnka paprikovo cibuľová
 2 ks paprika
 1 ks cibuľa
 3 ks cesnak
 1 KL sambal oelek
 1 PL paradajkový pretlak
 2 PL olej
 1 štipka čierne mleté korenie, soľ, mletá paprika

Postup

1

z ingrediencií na cesto vypracujem cesto, zabalím do papiera na pečenie a uložím do chladničky na cca 1 hodinu

2

kým sa cesto chladí pripravím si náplne šampiňónovú
na oleji sprudka osmahnem nakrájané šampiňóny, pridám nakrájaný cesnak na plátky, šťavu z limetky, čierne mleté korenie
keď zmes vychladne pridám nastrúhaný syr a posolím

3

a bryndzovo zemiakovú takú slovenskú náplň
zemiaky uvarím v šupke, po vychladení nastrúham na jemno, pridám bryndzu a ostatné koreniny
premiešam a môžeš pridať aj jarnú cibuľku nakrájanú na jemno

4

cesto vyberiem z chladničky, rozdelím na polovicu a rozvaľkám na cca 1-2 mm
vykrojím kolečká a naplním náplňou

5

mám také udelátko na pirohy, kto nemá tak zabalí ručne a vykrojí pohárom

6

stlačím okraje a ešte prehnem a zatlačím, prehnem a zatlačím, prehnem a zatlačím okraj a tak postupne prejdem celý okraj
potriem vajíčkom s mliekom a šup do trúby vyhriatej na 180°C, vegan verzia sa potrie len sójovým mliekom
popichám vidličkou a pečiem cca 25 až 30 minút do zlatista

7

a máme to hotové
podávam s dipom z jogurtu, cesnaku, chilli, dijónskej horčice, čierneho mletého korenia a soli

8

tak dobrú chuť prajem...

Empanadas

Páčil sa ti môj príspevok? Zdieľaj ho s priateľmi a nezabudni pridať komentár!

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Tento web používa cookies aby zlepšil váš zážitok na našej stránke.