zdravšia ale aj prácnejšia verzia
Ingredience
Postup
ako prvé vyberiem 3 hod pred pečením kvások z chladničky, pridám 150 g žitnej múky a 150 ml vody (vlažnej), zakryjem a nechám kysnúť 10 - 12 hod
po 12 hodinách už je pekne bublinkové ...
do robota pridám kvások, múku, soľ, vodu, semiačka, nezabudnite si 2 PL kvásku odložiť na ďalšie pečenie v chladničke vydrží viac ako týždeň
nechám ho pracovať cca 15 minút malo by sa pekne odliepať od stien
vložím do misky a cca 1 hodinku nechám kysnúť
vyberiem a vypracujem vláčne cesto a nechám zase hodinu vykysnúť, potom už len preložím, vypracujem bochník a šup do ošatky
ošatku dobre vysypem múkou
a nechám kysnúť 2-3 hodinky
rozohrejem rúru na 250°C spolu s kameňom, cesto preklopím na kameň a na spodný pekáč nalejem 250 ml vody, po 15 min. vyberiem pekáč s vodou a znížim teplotu na 180°C
pečiem ešte asi 30 min.
no a teraz pre tých pohodlnejších, kvások, múku, vodu a semiačka fuknem do pekárne, nechám vymiesiť, vykysnúť a vyberiem hotový kváskový chleba, program, aby kysol čo najdlhšie, tak je to na tebe skúšať a skúšať je výborný a stojí za to, ale uznávam chce to čas
Ingrediencie
Postup
ako prvé vyberiem 3 hod pred pečením kvások z chladničky, pridám 150 g žitnej múky a 150 ml vody (vlažnej), zakryjem a nechám kysnúť 10 - 12 hod
po 12 hodinách už je pekne bublinkové ...
do robota pridám kvások, múku, soľ, vodu, semiačka, nezabudnite si 2 PL kvásku odložiť na ďalšie pečenie v chladničke vydrží viac ako týždeň
nechám ho pracovať cca 15 minút malo by sa pekne odliepať od stien
vložím do misky a cca 1 hodinku nechám kysnúť
vyberiem a vypracujem vláčne cesto a nechám zase hodinu vykysnúť, potom už len preložím, vypracujem bochník a šup do ošatky
ošatku dobre vysypem múkou
a nechám kysnúť 2-3 hodinky
rozohrejem rúru na 250°C spolu s kameňom, cesto preklopím na kameň a na spodný pekáč nalejem 250 ml vody, po 15 min. vyberiem pekáč s vodou a znížim teplotu na 180°C
pečiem ešte asi 30 min.
no a teraz pre tých pohodlnejších, kvások, múku, vodu a semiačka fuknem do pekárne, nechám vymiesiť, vykysnúť a vyberiem hotový kváskový chleba, program, aby kysol čo najdlhšie, tak je to na tebe skúšať a skúšať je výborný a stojí za to, ale uznávam chce to čas