Chlieb kváskový

zdravšia ale aj prácnejšia verzia

Príprava16 hodVarenie45 minútCelkovo16 hod 45 minútAutorPeterKategória

Ingredience

 3 PL kvások ražný
 150 ml voda
 150 g múka ražná
 200 g múka chlebová
 200 g múka špaldová
 2 PL slnečnica
 1 PL ľanové semiačko
 1 PL sezam
 1 KL soľ
 200 ml voda cca podľa potreby

Postup

1

ako prvé vyberiem 3 hod pred pečením kvások z chladničky, pridám 150 g žitnej múky a 150 ml vody (vlažnej), zakryjem a nechám kysnúť 10 - 12 hod

2

po 12 hodinách už je pekne bublinkové ...

3

do robota pridám kvások, múku, soľ, vodu, semiačka, nezabudnite si 2 PL kvásku odložiť na ďalšie pečenie v chladničke vydrží viac ako týždeň

4

nechám ho pracovať cca 15 minút malo by sa pekne odliepať od stien

5

vložím do misky a cca 1 hodinku nechám kysnúť

6

vyberiem a vypracujem vláčne cesto a nechám zase hodinu vykysnúť, potom už len preložím, vypracujem bochník a šup do ošatky

7

ošatku dobre vysypem múkou

8

a nechám kysnúť 2-3 hodinky

9

rozohrejem rúru na 250°C spolu s kameňom, cesto preklopím na kameň a na spodný pekáč nalejem 250 ml vody, po 15 min. vyberiem pekáč s vodou a znížim teplotu na 180°C
pečiem ešte asi 30 min.

10

no a teraz pre tých pohodlnejších, kvások, múku, vodu a semiačka fuknem do pekárne, nechám vymiesiť, vykysnúť a vyberiem hotový kváskový chleba, program, aby kysol čo najdlhšie, tak je to na tebe skúšať a skúšať je výborný a stojí za to, ale uznávam chce to čas

Ingrediencie

 3 PL kvások ražný
 150 ml voda
 150 g múka ražná
 200 g múka chlebová
 200 g múka špaldová
 2 PL slnečnica
 1 PL ľanové semiačko
 1 PL sezam
 1 KL soľ
 200 ml voda cca podľa potreby

Postup

1

ako prvé vyberiem 3 hod pred pečením kvások z chladničky, pridám 150 g žitnej múky a 150 ml vody (vlažnej), zakryjem a nechám kysnúť 10 - 12 hod

2

po 12 hodinách už je pekne bublinkové ...

3

do robota pridám kvások, múku, soľ, vodu, semiačka, nezabudnite si 2 PL kvásku odložiť na ďalšie pečenie v chladničke vydrží viac ako týždeň

4

nechám ho pracovať cca 15 minút malo by sa pekne odliepať od stien

5

vložím do misky a cca 1 hodinku nechám kysnúť

6

vyberiem a vypracujem vláčne cesto a nechám zase hodinu vykysnúť, potom už len preložím, vypracujem bochník a šup do ošatky

7

ošatku dobre vysypem múkou

8

a nechám kysnúť 2-3 hodinky

9

rozohrejem rúru na 250°C spolu s kameňom, cesto preklopím na kameň a na spodný pekáč nalejem 250 ml vody, po 15 min. vyberiem pekáč s vodou a znížim teplotu na 180°C
pečiem ešte asi 30 min.

10

no a teraz pre tých pohodlnejších, kvások, múku, vodu a semiačka fuknem do pekárne, nechám vymiesiť, vykysnúť a vyberiem hotový kváskový chleba, program, aby kysol čo najdlhšie, tak je to na tebe skúšať a skúšať je výborný a stojí za to, ale uznávam chce to čas

Chlieb kváskový

Páčil sa ti môj príspevok? Zdieľaj ho s priateľmi a nezabudni pridať komentár!

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Tento web používa cookies aby zlepšil váš zážitok na našej stránke.