Francúzske zemiaky

recept ktorý pozná asi každý okrem francúzov 🙂

Príprava30 minútVarenie1 h 3 minútCelkovo1 h 33 minútAutorPeterKategória

Ingredience

 1 kg zemiakov (no pravda je, že som ich nevážil) deko hore dole
 1 ks cibuľa väčšia
 ½ ks cesnačka
 ½ ks maďarská papriková saláma
 1 štipka mletá paprika, čierne korenie, soľ, rasca,
 100 ml olej rastlinný
Na zálievku...
 200 ml smotana sladká
 1 ks sojakrém
 150 ml sójové mlieko
 1 KL cesnak sušený, lahôdkové sušené droždie
 1 štipka kurkuma, čierne korenie, soľ, červená mletá paprika
 100 g syr na posypanie

Postup

1

verzií je naozaj veľa či už z varených alebo surových zemiakov
ja som v tom mal jasno hneď ako som si predstavil, ako budem čistiť zemiaky - teda jednoznačne zo surových

2

teda, ak zo surových tak ich treba nakrájať na tenúčko cca 2-3 mm, aby sa uvarili

3

nakrájal som aj cesnačku a cibuľu na pólkolečká
maďarskú paprikovú som aj opiekol na panvičke, aby bola trošku chrumkavá a výraznejšia

4

no a poďme na to:
prvá vrstva na dno trošku oleja a rozložím polovicu nakrájaných zemiakov, papriku, soľ, korenie a štipku mletej rasce, trošku pokropím olejom

5

druhá vrstva cibuľa, salámy a posledná vrstva zbytok zemiakov a koreniny, ako na prvej vrstve
aby sa zemiaky uvarili do mäkka a veľmi sa nespiekly podlejem asi do jednej tretiny vodou
prikryjem alobalom a šup do trúby na 180°C
udusia sa pekne v pare

6

medzi tým ako sa zemiaky pečú pripravým si zálievku
do smotany pridám sojakrém, sušené lahôdkové droždie, trošku kurkumy na farbu, soľ, korenie, červenú papriku a dobre premiešam
potom prilejem nesladené sójové mlieko

7

asi po cca 40 minútach vyberiem zemiaky a zalejem smotanou a šup naspäť do rúry

8

smotanu nechám zredukovať posypem nastrúhaným syrom a ešte na cca 10 minút do rúry

9

boli naozaj výborné tak dobrú chuť prajem 🙂

 

Ingrediencie

 1 kg zemiakov (no pravda je, že som ich nevážil) deko hore dole
 1 ks cibuľa väčšia
 ½ ks cesnačka
 ½ ks maďarská papriková saláma
 1 štipka mletá paprika, čierne korenie, soľ, rasca,
 100 ml olej rastlinný
Na zálievku...
 200 ml smotana sladká
 1 ks sojakrém
 150 ml sójové mlieko
 1 KL cesnak sušený, lahôdkové sušené droždie
 1 štipka kurkuma, čierne korenie, soľ, červená mletá paprika
 100 g syr na posypanie

Postup

1

verzií je naozaj veľa či už z varených alebo surových zemiakov
ja som v tom mal jasno hneď ako som si predstavil, ako budem čistiť zemiaky - teda jednoznačne zo surových

2

teda, ak zo surových tak ich treba nakrájať na tenúčko cca 2-3 mm, aby sa uvarili

3

nakrájal som aj cesnačku a cibuľu na pólkolečká
maďarskú paprikovú som aj opiekol na panvičke, aby bola trošku chrumkavá a výraznejšia

4

no a poďme na to:
prvá vrstva na dno trošku oleja a rozložím polovicu nakrájaných zemiakov, papriku, soľ, korenie a štipku mletej rasce, trošku pokropím olejom

5

druhá vrstva cibuľa, salámy a posledná vrstva zbytok zemiakov a koreniny, ako na prvej vrstve
aby sa zemiaky uvarili do mäkka a veľmi sa nespiekly podlejem asi do jednej tretiny vodou
prikryjem alobalom a šup do trúby na 180°C
udusia sa pekne v pare

6

medzi tým ako sa zemiaky pečú pripravým si zálievku
do smotany pridám sojakrém, sušené lahôdkové droždie, trošku kurkumy na farbu, soľ, korenie, červenú papriku a dobre premiešam
potom prilejem nesladené sójové mlieko

7

asi po cca 40 minútach vyberiem zemiaky a zalejem smotanou a šup naspäť do rúry

8

smotanu nechám zredukovať posypem nastrúhaným syrom a ešte na cca 10 minút do rúry

9

boli naozaj výborné tak dobrú chuť prajem 🙂

Francúzske zemiaky

2 comments / Add your comment below

Páčil sa ti môj príspevok? Zdieľaj ho s priateľmi a nezabudni pridať komentár!

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

%d blogerom sa páči toto:

Tento web používa cookies aby zlepšil váš zážitok na našej stránke.